Uitgelicht

Interview met Dennis den Hartog

Bron: LCPS NIEUWSFLASH
13 april 2020

Dennis den Hartog is gevraagd om als (medisch) adviseur deel
te nemen aan het opzetten van het PECC (Patient Evacuation Coordination Cell).

‘Als hoofd van het traumacentrum ken ik de organisatie van acute zorg in een regio en dankzij mijn ervaring als voorzitter van de Landelijke Beraadsgroep van Traumachirurgen (LBTC) weet ik hoe deze organisaties op landelijk niveau met elkaar communiceren. Dit heeft geholpen in het opzetten van de aansturing van de patiëntenspreiding in het land. Als medisch specialist denk ik mee over casuïstiek en vragen zoals type vervoer en urgentie. Het neerzetten van het PECC met de verschillende cellen is één van mijn hoogtepunten. Ik denk dat elke investering die wij hebben gedaan niet alleen voor deze crisis is, maar ook van toegevoegde waarde is in de toekomst. De inrichting van een landelijk coördinatiecentrum als overkoepelend orgaan boven de goed georganiseerde ROAZ-regio’s, kan samen met een real-time capaciteitsoverzicht, een optimale benutting van onze resources bewerkstelligen.’


Dit is hoe Overste Theo het verdelen van de ziekenhuisbedden heeft georganiseerd: ‘Dit had normaal minstens een jaar gekost’

Bron: EenVandaag, Geld en werk, auteur Erik van Prooijen
12 april 2020

Als militair diende ‘Overste Theo’ in grote conflictgebieden als Libanon, Irak en Afghanistan. Maar het opzetten van het centrum waar de hele landelijke intensive care-bezetting wordt gecoördineerd is ook voor hem ongekend. “Ik zal deze nooit vergeten.”

Overste Theo van der Zanden zette samen met medewerkers en studenten van het Erasmus Medisch Centrum in enkele dagen een organisatie op die nu de volledige intensive care-bezetting in Nederland coördineert. Het opzetten van dat Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) was een monsteronderneming, in de stijl van defensie.

Bekijk de tv-reportage over dit onderwerp:

Lees hier verder op de site van EenVandaag.


Landelijk coronacoördinator Bas Leerink: ‘Alleen met een vaccin wordt het leven weer normaal’

Bron: EenVandaag, Zorg en leven, auteur Cas de Jong
12 april 2020

Voorzitter van het landelijk coronacentrum Bas Leerink tempert de verwachtingen dat we snel weer terug kunnen naar het dagelijkse leven dat we gewend zijn. “Het virus kan elk moment weer opvlammen, pas als er een vaccin is kunnen we daar naar toe.”

Nu de druk op ic-bedden iets begint af te nemen, klinkt de roep in de samenleving steeds luider om de corona-maatregelen te versoepelen. Maar Bas Leerink, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), waakt in EenVandaag voor een te vergaand optimisme. Hij denkt dat we nog lang niet uit de problemen zijn. “Er liggen op dit moment nog steeds twee keer zo veel patiënten op de ic dan we gewend zijn. Die zijn niet zomaar weg.Dat gaat echt nog een hele tijd duren.”

Bekijk hier het studiogesprek met coördinator Leerink:

Lees hier verder op de site van EenVandaag.

gepubliceerd op: 16 april 2020