Uitgelicht

Vitali-zine; het nieuwe e-magazine van deRotterdamseZorg

In juni heeft deRotterdamseZorg een e-magazine gelanceerd met praktijkverhalen over coaching voor vitale zorgprofessionals in coronatijd. In het e-magazine staan 8 ervaringsverhalen van zorgorganisaties uit de regio over wat zij hebben gedaan in de coronacrisis om hun medewerkers mentaal te ondersteunen. Juist in drukke tijden is het belangrijk zorgprofessionals fit & vitaal aan het werk te houden. Ook lees je er onderzoeksresultaten over de effectiviteit van de coaching initiatieven en worden er 10 werkzame principes voor vitale zorgmedewerkers gedeeld.

Open het magazine en laat je inspireren!


Nieuwsbrief Met spoed beschikbaar

Met spoed beschikbaar is een samenwerkingsverband van de landelijke beroeps- en brancheorganisaties in de acute zorgketen, Patiëntenfederatie Nederland, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, Nictiz en VZVZ om digitale gegevensuitwisseling in de acute zorgketen versneld te realiseren. Dit ondersteunt zorgverleners in hun werk, waardoor de patiënt sneller de juiste zorg ontvangt. 

Lees hier de nieuwsbrief met o.a. het artikel in ICT & Health waarin Iris Keessen en Ankie Kuipers vertellen over het koploperproject.


Antibiotic stewardship in ziekenhuizen

Op dinsdag 1 juni jl. heeft het IP&ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland een themabijeenkomst ‘Antibiotic stewardship in ziekenhuizen’ georganiseerd. Met zo’n 28 deelnemers zijn de plannen om regionaal met dit thema aan de slag te gaan besproken. Daarnaast heeft Rachida El Moussaoui, internist-infectioloog in het Maasstad Ziekenhuis de werkwijze van het OPAT-project van het Maasstad Ziekenhuis toegelicht. Het gaat hierbij om het toedienen van intraveneuze antibiotica bij mensen thuis. De uitvoering gebeurt door een samenwerking tussen een thuiszorgorganisatie en het OPAT-team van het Maasstad Ziekenhuis. Over dit thema gaat het Zorgnetwerk regionaal meer kennis en expertise uitwisselen. Ook gaan ze de mogelijkheden verkennen voor een regionaal protocol of in ieder geval een gemeenschappelijke basis daarvoor. Evenals een gemeenschappelijke basis voor de samenwerkingsafspraken met thuiszorgorganisaties die ze zullen verkennen.

Het hoofdthema van de avond was onterechte allergie-registraties. Twee sprekers namen de deelnemers mee in dit thema waar veel over te vertellen is.

  • Maurits van Maaren, internist-allergoloog bij het Erasmus MC heeft de deelnemers bijgepraat over de registratiemogelijkheden binnen HIX en de ontwikkelingen daarin. Vervolgens is hij ingegaan op de veilige alternatieven voor betalactam antibiotica voor mensen met een allergie.
  • Merel Lambregts, internist-infectioloog bij het LUMC en actief binnen het collega en buur ABR-zorgnetwerk Holland West heeft de deelnemers bijgepraat over het ketenbrede project onterechte allergie-registraties dat zij hebben opgezet. De resultaten en producten zijn ook zeer relevant voor de regionale collega’s in Zuidwest Nederland.

Wilt u de presentaties ontvangen en/of op de hoogte blijven van het vraagstuk: goed voorschrijven van antibiotica? Laat het ons weten door te mailen naar: abr.zwn@erasmusmc.nl

gepubliceerd op: 1 juli 2021