PBM: stand van zaken

Het PBM-team bestaande uit collega’s van het ROAZ en de drie GHOR-bureaus is de afgelopen week druk geweest met de overgang van een regionaal bestel- en verdeelmodel naar landelijke kanalen. Voor de ziekenhuizen en RAV’s is dit het QRS-model en voor alle overige zorgpartners gaat dit via Mediq lopen. We zitten nu in een tussenfase waarbij de communicatie is opgestart om ketenpartners te informeren over deze wijzigingen. In het QRS-model heeft het ROAZ al volledige regie over het allocatieproces. In het geval van Mediq wordt er op dit moment een landelijk allocatiemodel voor eerlijke toewijzing gemaakt. Twee vertegenwoordigers vanuit onze ROAZ-regio denken hierin mee.

Monitoren

In de tussentijd blijft het PBM-team in nauw contact met alle regionale ketenpartners deze overgang monitoren. Er is intensief contact met deze landelijke partijen om vragen en knelpunten te kunnen oppakken. Ook houden we ruim voldoende regionale noodvoorraad aan om acute knelpunten snel te kunnen oplossen zodat er in Zuidwest-Nederland niet onbeschermd gewerkt hoeft te worden.

(Halter)schorten/isolatiejassen lange mouw

Een groot knelpunt blijven de (halter)schorten/ isolatiejassen lange mouw. Wij hebben afgesproken dat de eerste (grote) lading rechtstreeks aan de ROAZ-distributiecentra geleverd worden, zodat wij zelf een goede verdeling kunnen maken voor zowel het ROAZ en RONAZ. Pas als de schaarste voldoende voorbij is en er ook een noodvoorraad is opgebouwd, laten we deze via de landelijke kanalen uitleveren. Gelukkig zien we dat ketenpartners ondertussen zelf veel creatieve oplossingen hebben gevonden door bijvoorbeeld schorten die herbruikbaar zijn zelf te laten maken.

gepubliceerd op: 23 april 2020