Update thema 3 Acute Zorg voorkomen, ontdubbelen, verplaatsen, concentreren, spreiden en vervangen 

Categorie: Regionaal

Door te prioriteren in het ROAZ-plan zijn projecten opgestart binnen thema 3 van de koers. Dit zijn met name projecten om het toekomstige aanbod van acute zorg in de regio te transformeren. In deze nieuwsbrief delen wij graag een update op deze projecten.  

Toekomstbestendige Huisartsenspoedzorg 

Vanuit een gedeeld gevoel van urgentie, gegeven het collectieve belang en gegeven de (sub)regionale context, willen wij in dit project toewerken naar een voorzet voor toekomstbestendige zorg op de Huisartsenposten in Zuidwest-Nederland. Wij werken met elkaar toe naar aan een document waarin onze gezamenlijke keuzes staan beschreven. Omdat de HAP-zorg onlosmakelijk is verbonden met de zorg in de huisartsenpraktijken overdag, betrekken wij de LHV-ambassadeurs vanaf de start. Wij betrekken andere sectoren, zoals de VVT, GGZ, Ambulancezorg, Ziekenhuizen en Apotheken als wij helder hebben wat onze keuzes zijn.  

Op 28 maart jl. heeft de kickstart met twee HAP-bestuurders, Steven Han en Jochem Janssen, plaatsgevonden. In dit overleg zijn de opdracht, kaders, uitgangspunten en het proces besproken. De komende periode vinden verdiepende interviews met HAP bestuurders en LHV-ambassadeurs uit de regio plaats. In juni vindt een strategische ontwerpsessie plaats om gezamenlijke keuzes te maken in het toekomstbestendig organiseren van de huisartsenspoedzorg in de ANW-uren.  

Samenwerking SEH’s Rotterdam-Rijnmond 

In het ROAZ-plan ZWN is de ambitie opgenomen om de toename in het benodigd aantal SEH-verpleegkundigen diensten t.o.v. 2022 te beperken tot +7.900 in onze regio. Vanuit deze ambitie gaan de ziekenhuizen in de regio Rotterdam de mogelijkheden onderzoeken om de SEH-zorg toekomstbestendig in te richten. Dit project is gestart met het concretiseren en definiëren van een gedragen en heldere opdracht. Dit wordt gedaan door verkennende gesprekken te voeren met relevante stakeholders. De terugkoppeling van deze verkennende gesprekken zal plaatsvinden in het Bestuurlijk Overleg Ziekenhuizen (BOZ).  

Ontwikkelagenda spoedpleinen 

In het ROAZ-plan ZWN is de huidige stand van zaken van de verschillende spoedpleinen in de regio benoemd. In de plannen van de verschillende zorgkantoorregio’s wordt de verdere vormgeving met verschillende ketenpartners, de verdere inrichting van werkprocessen en gezamenlijke triage, de aansluiting met de acute diensten van de VVT en GGZ veelvuldig benoemd.  Eén van de activiteiten binnen thema 3 van de ROAZ-koers is het opstellen van een ontwikkelagenda spoedpleinen. Deze ontwikkelagenda zal bestaan uit hoofdpunten waaraan de ROAZ-partners in de projecten samen gaan werken. Voor dit project is inmiddels een projectplan opgesteld, dat wordt besproken in het DB ROAZ van 7 mei a.s. Na consultatie van het DB ROAZ zal de projectleider de regionale aanbieders opzoeken om gezamenlijk de ontwikkelagenda op te stellen en daarna uit te voeren.  

gepubliceerd op: 23 april 2024