Nieuw systeem zet bekkenbreuk bij patiënt met osteoporose steviger vast

Het Erasmus MC heeft een Europese primeur. Voor het eerst is een patiënt met een bekkenbreuk en osteoporose geopereerd met een nieuwe techniek. Traumachirurgen gebruikten geen schroeven, maar speciale titanium balkjes waarin het bot vastgroeit.

Een bekkenbreuk zit bij ouderen in een klein hoekje, weet traumachirurg Dennis den Hartog. ‘Bij jongeren ontstaat het vaak door een val van grote hoogte of een ongeluk met hoge snelheid, maar bij een oudere kan het al gebeuren als ze uitglijden over het vloerkleed.’ De gebroken botten moeten operatief aan elkaar worden vastgezet. Op 20 april 2021 gebruikten Den Hartog (links op de foto) en collega-traumachirurg Tjebbe Hagenaars (rechts op de foto) voor die operatie voor het eerst in Europa het nieuwe iFuse-systeem.

operatie-ifuse

Poreuze botten

Het unieke aan dit systeem is dat het speciaal is aangepast voor de poreuze botten van een patiënt met osteoporose, ofwel botontkalking. Het iFuse-systeem bestaat uit driehoekige titanium implantaten met een ruw oppervlak met kleine gaatjes erin. ‘Deze vorm zorgt voor stabiliteit en biedt de mogelijkheid dat het bot vastgroeit in de balkjes, waardoor het nóg steviger vast zit. We hebben hiermee meer grip dan met schroeven’, legt Den Hartog uit.

Foto van het iFuse-systeem
Het iFuse-systeem bestaat uit driehoekige implantaten met een ruw oppervlak met kleine gaatjes erin.

De iFuse-balkjes worden onder röntgendoorlichting in de botten vastgezet via een kleine opening in de bil. Patiënten hebben dus maar een kleine wond en kunnen hun bekken meteen na de operatie belasten. De balkjes blijven in principe levenslang zitten.

Vergrijzing

Het systeem werd al gebruikt bij patiënten met pijnklachten door bekkeninstabiliteit, bijvoorbeeld na een bevalling of een ongeluk. Maar nu dus – na toevoeging van de gaatjes – voor het eerst in Europa bij een patiënt met osteoporose en een bekkenbreuk.

De geopereerde patiënt maakt het goed. Ook Den Hartog is tevreden. ‘Ik ben blij dat we nu een alternatief hebben voor patiënten die we eerst niet goed konden helpen. Dit is belangrijk, want door de vergrijzing zullen we steeds meer oudere patiënten met een bekkenbreuk zien.’

Denktank

Dat het Erasmus MC de primeur had, is volgens Den Hartog geen toeval. ‘We zijn als traumacentrum in de regio gespecialiseerd in de behandeling van breuken van het bekken. Per jaar opereren we hier zo’n vijftig tot zestig bekkenbreuken. Bovendien zitten we in een Europese denktank van de fabrikant van het iFuse-systeem. Als academisch centrum willen we natuurlijk ook een steentje bijdragen aan onderzoek naar dit systeem, dus we gaan geopereerde patiënten volgen door de tijd.’

gepubliceerd op: 30 april 2021