Nieuw koploperproject: Zorgaanbieders Zeeland aan de slag met nieuwste digitale informatieoverdracht van ambulance aan SEH

Categorie: Programma Zorgcoördinatie, Regionaal

Witte Kruis Zeeland en Adrz slaan de handen ineen om de nieuwste versie van de digitale informatieoverdracht van ambulance aan Spoedeisende hulp (SEH) te realiseren en in gebruik te nemen. ICT-leveranciers Enigmatry en ChipSoft zijn betrokken bij het project voor de technische realisatie.


De samenwerking tussen de zorgaanbieders en hun leveranciers is het nieuwste koploperproject van het landelijke programma ‘Met spoed beschikbaar’. In koploperprojecten werken regionale samenwerkingsverbanden van spoedzorgaanbieders samen met hun ICT-leveranciers samen om de digitale uitwisseling van gegevens tussen ketenpartners in de acute zorg naar een hoger plan te tillen. De samenwerking in Zeeland is het derde koploperproject binnen het ROAZ Traumacentrum Zuidwest-Nederland.

Betere informatieoverdracht, betere voorbereiding op komst patiënt.

Veel ambulancevoorzieningen dragen informatie al digitaal over aan de SEH. Er is echter een vernieuwde, verbeterde overdracht mogelijk. Daar gaat men nu in Zeeland mee aan de slag. Een belangrijk verschil is onder meer dat met de nieuwste informatieoverdracht de informatie meer gestructureerd kan worden vastgelegd in de ambulance en daarmee ook automatisch op de SEH verwerkt kan worden. Dit is voor zowel de zorgverleners op de ambulance als de SEH handig. Een ander verschil is dat de SEH nu inzage heeft in of de ambulance nog onderweg is of dat de ambulance niet meer komt, omdat bijvoorbeeld het ziekenhuis van bestemming is gewijzigd. Ook kunnen op eenduidige wijze bijlagen worden verstuurd, waardoor de SEH direct kan zien of hetzelfde ECG nog een keer is ingestuurd. Tot slot voldoen de verbeterde ambulanceberichten aan het nieuwste Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA). Al deze verbeteringen leiden ertoe dat de SEH nog beter is voorbereid op de komst van de patiënt, waardoor de patiënt bij aankomst ook sneller de juiste zorg ontvangt.

De verwachting is dat Witte Kruis Zeeland en Adrz in april 2022 de digitale informatieoverdracht van ambulance aan SEH gaan beproeven in de praktijk.

Foto: Met Spoed Beschikbaar

gepubliceerd op: 24 december 2021