AB ROAZ en Herijkte Koers 2030

Categorie: Regionaal

De afgelopen periode heeft het bureau ROAZ samen met de regio gewerkt aan het integreren van de geprioriteerde activiteiten uit het ROAZ-plan in de Koers 2030. Hieruit is de concept Herijkte Koers 2030 opgesteld die tijdens het AB ROAZ van dinsdag 16 april ter consultatie is voorgelegd en goedgekeurd.  

De zes thema’s die zijn opgenomen in de Herijkte Koers 2030 ROAZ ZWN zijn:

  1. Zorgcoördinatie en capaciteit 
  2. Waardevolle data en slimme technologie  
  3. Acute zorg voorkomen, ontdubbelen, verplaatsen, concentreren, spreiden en vervangen
  4. Risicomanagement, crisisbeheersing & OTO 
  5. Acute GGZ-zorg in de keten
  6. Wensen & Grenzen Geboortezorgprogramma in de keten

Binnen de bestaande thema’s is focus aangebracht. Thema 5 en 6 zijn toegevoegd aan de oorspronkelijke Koers 2030. In de prioritering is gebleken dat zowel de Geboortezorg-keten als de GGZ-keten onze extra aandacht nodig hebben, naast de bestaande expertisegroepen. 

Tijdens het AB heeft elke bestuurlijk kartrekker een korte update gegeven over hun thema, waarbij de behaalde successen werden gedeeld. Het bureau ROAZ heeft een voorstel gepresenteerd over de verbinding van de ROAZ-activiteiten en activiteiten in de subregio’s in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) door middel van ‘sleutelbestuurders’. Er is ook voorstel gedaan hoe de besluitvorming hierbij ‘lean en mean’ wordt ingericht. De aanwezigen hebben unaniem ingestemd met de Herijkte Koers 2030 inclusief de ingerichte besluitvorming en verbinding en de werkagenda voor het komende jaar. 

Na dit gedeelte zijn er op basis van de voorgelegde dilemma’s goede inhoudelijke discussies gevoerd in de subgroepen per thema. 

Met het oog op de vele ontwikkelingen in zowel de acute als niet-acute zorg, zoals de IZA-plannen en interne initiatieven van organisaties, benadrukken we het belang van onderlinge verbinding en elkaar informeren. We roepen daarom de ‘sleutelbestuurders’ op om nauwlettend te communiceren over de IZA-ontwikkelingen binnen het ROAZ en vice versa. Daarnaast wordt van elke organisatie verwacht dat zij het bureau ROAZ op de hoogte houden van lopende projecten op het gebied van acute zorg, buiten de betrokkenheid van het ROAZ, zodat wij elkaar zo veel mogelijk kunnen versterken.  

Aan het eind van de zomer organiseren we een extra AB ROAZ, waar de voortgang op alle activiteiten binnen de Herijkte Koers 2030 gedeeld wordt. 

          gepubliceerd op: 23 april 2024