Uitgelicht

Bron: Zorgvisie, 7 mei 2020

Maasstad-topman: ‘Ziekenhuizen verdienen na applaus boter bij de vis’

De ziekenhuissector wacht met spoed op een samenhangende, solidaire regeling voor de coronacrisis. Naarmate een oplossing langer uitblijft, groeit het risico op uiteenvallen van het gezamenlijke corona-front en zullen ziekenhuizen sneller voor eigen financieel belang kiezen. Daarvoor waarschuwt Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis en adjunct professor Financiën in de Gezondheidzorg.

In een brief rekende NVZ-voorzitter Ad Melkert op 6 mei de Kamercommissie voor VWS voor dat de ziekenhuizen door de coronacrisis zeker ruim 2 miljard euro aan omzet mislopen. Daarbovenop komt de komende jaren zo’n 3 miljard euro extra voor coronazorg. Voor zijn eigen Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam komt Langenbach op een voorlopig negatief resultaat van drie miljoen euro over het eerste kwartaal, oplopend tot ruim 20 miljoen euro als er geen compensatie volgt. ‘We kijken als ziekenhuizen allemaal tegen rode cijfers aan’, stelt Langenbach. ‘Ik vind het niet goed dat daar in de tiende week van de coronacrisis nog geen oplossing voor is.’

Lees hier het hele artikel.


De zorg is veilig, ook nu

De Federatie Medisch Specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Landelijke Huisartsen Vereniging en het Erasmus MC hebben de handen ineen geslagen door een filmpje te ontwikkelen rondom het bieden van veilige zorg in deze coronacrisis. Het is bedoeld om patiënten te overtuigen om met een gezondheidsvraag contact op te nemen met de (huis)arts. Bekijk hieronder de korte film.


Bron; Algemeen Dagblad, 11 mei 2020 

Ziekenhuis zoekt oplossing voor stuwmeer aan operaties: 5000 wachtenden voor u

De coronacrisis zorgt voor een stuwmeer aan uitgestelde operaties. Alleen al in het Erasmus MC in Rotterdam wachten 5000 mensen op een datum. Maar welke patiënt help je het eerst? Het ziekenhuis werkt aan een formule.

Toen de eerste golf coronapatiënten binnenkwam, liep hoofdhalschirurg Rob Baatenburg de Jong van het Erasmus MC met zijn ziel onder zijn arm. ,,Onze poli’s werden gesloten, operaties uitgesteld, en op de corona-afdelingen en ic’s werkten mijn collega’s zich kapot. Ik dacht: wat is mijn rol eigenlijk?’’ Het werd een rol die nu misschien wel de meest gecompliceerde van het ziekenhuis is. De chirurg werkt samen met besliskundige Hester Lingsma aan een wiskundig model, dat berekent hoeveel schade een patiënt door uitstel van een operatie oploopt.

Lees hier het hele artikel.


Bron: Erasmus MC, 8 mei 2020

Podcast

Waarom is het coronavirus zo venijnig en hoe staat het met de zoektocht naar een vaccin?

Deze week in de podcastserie “In Opname” een interview met viroloog professor Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team en adviseur van de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie. Over waarom het coronavirus zo venijnig is en hoe het staat met de zoektocht naar een vaccin. Koopmans reageert ook op vragen die leven op sociale media, zoals: komt het coronavirus uit een Chinees laboratorium?

Marion Koopmans
Marion Koopmans – beeld Erasmus MC

Beluister hier de podcast.


gepubliceerd op: 14 mei 2020