Uitgelicht

WAAW: World Antimicrobial Awareness Week

World Antimicrobial Awareness Week: 18 t/m 24 november 2022  

Antibioticaresistentie is een groeiend probleem in de zorgsector én daarbuiten. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Als gevolg daarvan worden eenvoudig te genezen ziektes en infecties, zoals blaasontsteking, opeens levensbedreigend. Dit vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid.  

De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks wereldwijd door de WHO georganiseerd om kennis en bewustwording over resistentie vergroten. Ook in Nederland doen we hieraan mee. Van 18 t/m 24 november organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) de World Antimicrobial Awareness Week, met als centraal thema: antibioticaresistentie. Regionaal en landelijk organiseren de netwerken allerlei activiteiten rondom dit thema. Deze activiteiten zijn bedoeld voor professionals uit de gehele zorgsector, van artsen tot thuiszorgmedewerkers. Zo dringen we samen de verspreiding van antibioticaresistentie terug.  

Voorlopig programma  

Vrijdag 18 november: Wat is antibioticaresistentie?  

 • Wat: landelijke, online quiz en animaties 
 • Waar: online 
 • Tijdstip: aan deze activiteit is vrij deel te nemen 
 • Voor wie: thuiszorgmedewerkers, medewerkers gehandicaptenzorg, verzorgenden en andere geïnteresseerden  

Maandag 21 november: Juist gebruik antibiotica (antibiotic stewardship)  

 • Wat: webinar over antibiotica allergie  
 • Waar: online 
 • Tijdstip: nog niet bekend 
 • Voor wie: huisartsen en specialisten  

Wist je dat tot wel 90% van de mensen die geregistreerd staan met een antibiotica-allergie eigenlijk niet allergisch zijn? Daarom wordt er vaak onnodig een tweede keus/breed spectrum antibioticum ingezet. Deze keuze kan leiden tot antibioticaresistentie, verminderde werking van het gekozen antibioticum en onnodige bijwerkingen. Tijdens het webinar Antibiotic stewardship bespreken we antibiotica-allergie en de rol van de zorgprofessional hierin.  

Dinsdag 22 november: Hoe monitoren we antibioticaresistentie (surveillance)? 

 • Wat: een webinar en symposium i.s.m. RODIN 
 • Waar: online en in het Prinses Theater Rotterdam 
 • Tijdstip: 16:30 tot 20:00 uur 
 • Voor wie: artsen, deskundigen infectiepreventie, beleidsmedewerkers  

Surveillance van alle betrokken partijen is nodig om resistentie terug te dringen. Tijdens het webinar en symposium Hoe monitoren we antibioticaresistentie? gaan we in op resistentie tijdens de COVID-19 pandemie en presenteren we een casus. In deze casus worden de rollen van en afstemming tussen de betrokken partijen duidelijk. Daarnaast komen nieuwe middelen en nieuwe diagnostiek aan bod.  

Woensdag 23 november: Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) 

 • Wat: webinar met live publiek ‘Transmurale werkafspraken: waar zitten de knelpunten?’ 
 • Waar: online en in het experience center van het Radboudumc te Nijmegen 
 • Tijdstip: 19:00 tot 20:00 uur 
 • Voor wie: transferverpleegkundigen (ziekenhuizen en VVT), huisartsen en artsen-microbioloog   

Tijdens het webinar Transmurale werkafspraken: waar zitten de knelpunten? bespreken we hoe de huidige transmurale werkafspraken zijn opgesteld, waar knelpunten en verbetering liggen en gaan we hierover in gesprek met het publiek. Ook gaan we in op bijzonder resistente micro-organismen (BRMO).   

Extra voorbereiding: webinar 19 september 
Wil je extra voorbereiding over infectiepreventie en transmurale werkafspraken? Zorgnetwerk Noord Nederland organiseert op 19 september tussen 16:00 en 17:00 een webinar infectiepreventie in de thuiszorg over BRMO/MRSA. Dit webinar over infectiepreventie is te volgen via  http://www.streamxpert.nl/infectiepreventieindethuiszorg. Op de dag zelf kan er via deze link gratis ingelogd worden. Vooraf aanmelden is niet nodig.  

Donderdag 24 november: Infectiepreventie  

 • Wat: webinar ‘Infectiepreventie in de thuiszorg’ 
 • Waar: online 
 • Tijdstip: 15:30 tot 16:30 uur 
 • Voor wie: thuiszorgmedewerkers en bestuurders van thuiszorgorganisaties  

Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) presenteerde onlangs haar nieuwe zorgplannen waarin zorgbehoevende mensen langer thuis blijven wonen. Dat betekent dat thuiszorgorganisaties een zwaardere patiëntencategorie krijgen. Tijdens het webinar Infectiepreventie in de thuiszorg bespreken we de gevolgen hiervan voor thuiszorgmedewerkers. Ook kijken we naar de huidige situatie en het toekomstbeeld van infectiepreventie in dit vakgebied.   

Save the date en meld je aan  

De World Antimicrobial Awareness Week is belangrijk voor vrijwel alle zorgprofessionals. Door kennisdeling en ontmoetingen maken we het verschil in antibioticaresistentie. Kijk op de speciale website: www.abrweek.nl


Acute zorg, het 23ste Nationale Spoedzorg Congres

De druk op de acute zorg blijft onverminderd groot. De uitdagingen zijn legio. De vraagstukken divers: Welke (regionale) oplossingen zijn er voor het verkleinen van de personeelstekorten? Welke goede voorbeelden zijn er voor verbetering van de digitalisering? En hoe kunnen we in de regio de taken slimmer en efficiënter verdelen en coördineren? Deze actuele onderwerpen staan centraal tijdens het 23ste Nationale Spoedzorgcongres op 17 november 2022 in Utrecht. Laat u inspireren door nieuwe inzichten en invalshoeken. En ga het gesprek aan met andere professionals in de acute zorg, bekijk het programma en schrijf u in.

gepubliceerd op: 31 oktober 2022