Tientallen slachtoffers door explosie van een gastank op een school

Categorie: Regionaal

Superrealistische ZiROP-oefening acute zorg bij het Maasstad ziekenhuis

Het was zaterdag 21 mei jl. in de vroege ochtend al een drukte van belang in de Maasstadzaal bij het Maasstad ziekenhuis. Medisch geschoolde acteurs werden geschminkt voor hun rol als slachtoffer bij een incident. Er was namelijk door het Traumacentrum Zuidwest-Nederland en 2-Rescue een superrealistische ZiROP-oefening (Ziekenhuis Rampen Opvang Plan) op touw gezet met tientallen acteur-slachtoffers als gevolg van een explosie van een gastank op een school.

Realistisch scenario

Het doel van zo’n oefening is om te kijken of de operationele processen van acute afdelingen op orde zijn om zo’n grote toestroom van slachtoffers op te vangen. Zo wordt de samenwerking tussen afdelingen getoetst en gekeken of het slachtoffervolgsysteem op orde is. De afdelingen Spoedeisende Hulp, Intensive Care, OK, Radiologie, het Brandwondencentrum, de beveiliging, receptie, BHV en het avond-/nachthoofd doen mee met de oefening. Om alles zo realistisch mogelijk te maken is van te voren niet bekend wat voor incident het betreft.

 “Het is na COVID, de eerste grote ZiROP-oefening in Zuidwest-Nederland”

 

Nathan Waller, coördinator Opleiden-Trainen-Oefenen (OTO) bij  het Traumacentrum Zuidwest-Nederland

Grote toeloop slachtoffers

Vanaf 9.00 uur lopen en strompelen de ‘slachtoffers’ binnen bij de SEH of worden ze binnengebracht. Eén man met geamputeerde benen wordt door een begeleider binnengerold op een kruiwagen. Er ontwikkelt zich een realistisch scenario. De baliemedewerkers van de SEH informeren direct bij de slachtoffers hoe het met ze gaat en vragen of er een grote calamiteit is. De telefoon staat niet stil.  Even later gaan twee SEH-verpleegkundigen naar de slachtoffers toe voor de triage. Er komt een melding binnen van 1-1-2. Er is wat gebeurd op een school aan de Smeetlandseweg. Nog meer slachtoffers komen eraan, huilend, in paniek, ongerust, verdrietig, hulpeloos. Zo roept een jongen om zijn broer, die hij kwijt is geraakt. Het is een variatie aan mensen die binnen 1 uur of 8 uur medische hulp nodig hebben maar er zijn ook lichtgewonden. Totaal worden er zo’n 65 patiënten in rap tempo naar binnengebracht.

Ambulancesluis en gipskamer

SEH-baliemedewerkers vragen de slachtoffers zich bij de ambulancesluis te melden. Maar daar zijn nog niet direct verpleegkundigen en artsen aanwezig. De mensen komen terug, weten niet wat te doen. Niet veel later is de zorg aanwezig bij de sluis. Een beveiliger troost daar een meisje: “Ik blijf bij je hoor, ik ga mee naar de afdeling,” Ze snikt: “Ik ben zo blij dat jij er bent …”  De gewonden, van jong tot oud,  worden overgebracht naar het Observatorium, de Gipskamer, OK en andere afdelingen. Hartslag, bloeddruk, ademhaling en andere waarden worden gemeten met behulp van polsbandjes en stickers met QR codes die de slachtoffers dragen.

Reacties na afloop

Een keigave oefening!

Nathan Waller (Traumacentrum Zuidwest-Nederland) en Karin Damen (2 Rescue).

Als Nathan Waller vraagt om de eerste reacties na de oefening, klinkt het: supertrots, energiek, leuk en leerzaam! Veel realistischer dan gedacht! De impact van zo’n oefening onder zo realistisch mogelijke omstandigheden is groot, medewerkers zijn echt onder de indruk. Het Maasstad ziekenhuis gaat de oefening nog evalueren. Het is fijn dat door middel van oefenen de kwaliteit van de acute zorg verder geoptimaliseerd wordt.

“Onze acteurs zijn getraind om als patiënt onrust te zaaien. Het feit dat ze rustig bleven, geeft aan hoe goed de medewerkers van het Maasstad ziekenhuis ze bejegend hebben!”

Karin Damen van 2 Rescue

gepubliceerd op: 30 mei 2022