Studenten in het diepe met een ETS-oefening (Emergo Train System)

Op 2 september jl. heeft het Traumacentrum Zuidwest-Nederland – voor het eerst sinds het uitbreken van COVID-19 – weer een fysieke ETS-oefening georganiseerd. ETS is een simulatiesysteem en wordt als middel ingezet in trainingen en oefeningen in de voorbereiding op de geneeskundige zorg tijdens rampen en crisis. Het is een beproefde manier om op te leiden en een goede aanvulling en voorbereiding op grote real life oefeningen of trainingen. Het systeem is gebaseerd op realistische gegevens (real-time) en bestaat uit magneetsymbolen op een whiteboard. De symbolen stellen patiënten, personeel en middelen voor. Verplaatsbare markeringen die prioriteit en behandeling aanduiden en een grote slachtoffer database met meer dan 350 slachtofferbeelden, dragen bij aan het hoge realiteitsgehalte van ETS. Aan de oefening hebben 3e jaars medische studenten mee gedaan. Het is een jaarlijks terugkerende oefening waarbij de studenten voor het eerst te maken krijgen met het behandelen van grote aantallen slachtoffers (alleen dan via het simulatieprogramma ETS).

Treinongeval met veel zwaargewonden

Het scenario was ditmaal gebaseerd op een groot treinongeval met veel zwaargewonden bij een fictief treinstation. Ook de grootte van het ziekenhuis was fictief.  Tijdens de oefening wordt duidelijk hoe processen lopen, welke knelpunten er zijn en wat de gevolgen zijn van bepaalde besluiten. De deelnemers gaven na afloop aan veel geleerd te hebben van deze oefening.

We hopen natuurlijk dat de deelnemers dit nooit in het echt mee zullen maken, maar zich wél in crisisbeheersing en opgeschaalde zorg gaan verdiepen als ze straks werkzaam zijn in een ziekenhuis.

Meer informatie?

Wij rekenen erop dat er de komende tijd weer gelegenheid en ruimte gaat komen om volop te oefenen voor zowel pre-hospitaal als hospitaal (o.a. met ETS/ISEE). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nathan Waller, Coördinator Opleiden-Trainen-Oefenen (OTO).

gepubliceerd op: 9 september 2021