Refereeravond 20 jaar traumacentra & receptie

Categorie: Regionaal

Receptie

In december vierden wij feest! De traumacentra bestaan 20 jaar en dit werd op 11 december ook gevierd door Traumacentrum Zuidwest-Nederland. Op ons kantoor in het Erasmus MC vond eerst een feestelijke receptie plaats. Een groot deel van onze regionale ketenpartners van de acute zorg was aanwezig. Onder het genot van een hapje en een drankje, werden herinneringen van de afgelopen 20 jaar opgehaald en werd de groeiende, prettige samenwerking van de verschillende acute zorginstellingen in de regio benadrukt.  

Ernst Kuipers, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) van regio Zuidwest-Nederland, en Dennis den Hartog, traumachirurg Erasmus MC en hoofd Traumacentrum Zuidwest-Nederland, spraken de aanwezigen toe en zetten de toon voor een nog betere samenwerking binnen onze regio in de toekomst.

Vlnr: Dennis den Hartog, Ernst Kuipers, Frits van Bruggen (hoofddirecteur ANWB)

Refereeravond

Na de receptie verplaatsten de meeste aanwezigen zich naar het onderwijscentrum in het Erasmus MC, waar de Special Edition Refereeravond 20 jaar traumacentra werd gehouden. Met ruim 150 bezoekers werd de refereeravond goed bezocht en het programma loog er dan ook niet om. Dennis den Hartog introduceerde zijn collega’s uit de traumazorg aan het publiek en samen namen zij de aanwezigen mee in de acute zorgketen. 

Nienke Huijbregts, manager Traumacentrum Zuidwest-Nederland, vertelde ons meer over de hele organisatie achter het Traumacentrum en hoe dit in de afgelopen 20 jaar eruit heeft gezien. Wat volgde was een kijkje in het indrukwekkende leven als arts in het Mobiel Medisch Team (MMT), waarin dr. Robert Jan Houmes, anesthesioloog, kinderintensivist en medisch coördinator MMT, ons meenam in zijn MMT door de jaren heen. Drs. Hans Janssen, directeur-bestuurder Coöperatie Ambulancezorg ZHZ en lid Dagelijks Bestuur ROAZ, liet ons zien hoe de bestuurlijke positie van het Traumacentrum eruit ziet en vertelde ons over de ontwikkelingen van het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen).

Na de pauze, voorzien van iets te eten en te drinken, namen datamanagers Tea van Voorden en Jan van Ditshuizen van het Traumacentrum Zuidwest-Nederland het woord. Zij presenteerden ons wat en hoe er zoal geregistreerd werd, wordt en zal worden in de traumazorg en wat deze gegevens betekenen. Dr. Mark van Vledder, traumachirurg Erasmus MC en lid MMT, gaf ons hierna een kijkje in de veelbelovende toekomst van de pre-hospitale traumazorg. Het laatste woord was aan dr. Dinis Dos Reis Miranda, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, wie het publiek enthousiast maakte voor het implementeren van een extra-corporele membraan oxygenatie (ECMO), een soort hart-long machine, in de traumazorg.

Met alle indrukwekkende verhalen kijkt Traumacentrum Zuidwest-Nederland terug op een inspirerende en geslaagde avond en dankt alle aanwezigen en alle sprekers hartelijk. Op naar nog betere samenwerking in de acute zorg en het stimuleren van ontwikkelingen die bijdragen aan de kwaliteit die onze professionals dag in, dag uit leveren!

Vlnr: Els van der Wallen, Iris Keessen, Hans Janssen, Dinis Dos Reis Miranda, Nienke Huijbregts, Dennis den Hartog, Tea van Voorden, Mark van Vledder, Robert Jan Houmes, Jan van Ditshuizen, Suzanne Klomp

Zie ook de pagina Refereeravond 20 jaar traumacentra onder Kenniscentrum.

gepubliceerd op: 20 januari 2020