OTO met “augmented reality”?

Dat zullen we morgen nog niet voor elkaar krijgen, maar het DOTO-project (Doorontwikkelen OTO-activiteiten) gaat wel over de toekomst van het opleiden, trainen en oefenen in de keten, als het gaat om de opgeschaalde zorg.

Het project levert voor de regio in de komende maanden drie resultaten op. Ten eerste, het beschikbaar stellen van vernieuwde OTO-activiteiten die al in andere ROAZ-regio’s ontwikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de CBRN-module (chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair) die onze collega’s in Brabant via hun ELO (Elektronische Leer Omgeving) beschikbaar stellen. Ten tweede, in overleg met ketenpartners, een keuze voor een OTO-product dat wij in in onze regio gaan doorontwikkelen. Ten derde, een doorkijk op het OTO-landschap, zodat wij met elkaar nog betere OTO-keuzes kunnen maken. Met andere woorden, waar komen we vandaan, waar gaan wij heen en wat staat ons dan in termen van OTO, nu te doen.

Wat doen we?

Als onderdeel van het project worden veel gesprekken gevoerd. Dan doen wij allereerst met partners in de keten natuurlijk. Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de zorg en waar liggen de behoeften? Dat levert al prikkelende quotes op als:

“Wij zouden professionals in staat moeten stellen om zichzelf op te leiden precies op het moment dat het hun uitkomt. Stel het is even rustig om de afdeling… hup, we pakken de ELO erbij en doen in een half uurtje even zo’n interactieve opfrispubkwis met elkaar.”

Daarnaast spreken wij met onze aanbieders en collega’s in andere regio’s. Als het om OTO-activiteiten gaat dan gebeurt er op veel plekken al zoveel. Daar kunnen wij natuurlijk slim gebruik van maken.

Wij leggen ons oor ook te luisteren bij innovatieve spelers uit aanpalende werkvelden en het bedrijfsleven. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen bij brandweer, politie en defensie bijvoorbeeld, en hoe leiden bedrijven als Shell en McDonalds hun mensen op?

Meepraten?

Mocht jij mee willen praten, laat het ons weten! Wij zorgen er samen voor dat de keten kan leveren, ook als wij met zijn allen op moeten schalen. Je kunt ons mailen op roaz@erasmus.nl. Het secretariaat maakt  dan graag een afspraak om hierover door te praten.

Paul Engel (projectleider DOTO) en Nathan Waller (Coördinator Opleiden-Trainen-Oefenen (OTO))

gepubliceerd op: 9 september 2021