‘Op dit moment is het te veel ieder ziekenhuis voor zich’- NRC

Categorie: Landelijk

Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen Maak van acute zorg een nutsvoorziening, zegt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga. “Zo redden we het niet”

„Een hoop paniekvoetbal”, zo omschrijft Suzanne Kruizinga het overheidsbeleid op het gebied van acute zorg. Kruizinga is bestuurslid van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor acute zorg bij de koepelorganisatie Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen.

Vorige maand kondigde minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) een kapitaalinjectie van jaarlijks 2,5 miljoen euro aan voor het Maasziekenhuis in Boxmeer. Zonder deze redding dreigde de sluiting van de spoedeisende hulp en de acute verloskunde. Andere ziekenhuizen kregen geen miljoenen uitgekeerd en sloten afgelopen tijd wel hun afdelingen spoedeisende hulp. In 2003 waren er nog 107 in Nederland, tien jaar later 94. Nu zijn er 83 locaties dag en nacht open, waarvan bij drie een sluiting is aangekondigd.

Kruizinga, die als bestuurslid in Assen ook een spoedeisende hulp en intensive care openhoudt, vindt dat acute zorg niet aan individuele instellingen moet worden overgelaten. Ziekenhuizen moeten volgens haar juist minder concurreren. Lees verder op: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/08/op-dit-moment-is-het-te-veel-ieder-ziekenhuis-voor-zich-a3959449

Suzanne Kruizinga: “Het zorgklimaat verandert. Wie zich niet kan aanpassen, is verleden tijd.”
foto Sake Elzinga

gepubliceerd op: 9 mei 2019