Nieuws vanuit de regio: het Maasstad Ziekenhuis

Categorie: Regionaal

In het Maasstad Ziekenhuis willen we op allerlei calamiteiten voorbereid zijn. Vandaar dat we regelmatig oefenen. Zo waren er in januari 2024 twee ontruimingsoefeningen op onze Intensive Care (IC). Het scenario: brand in een infuuspomp door kortsluiting, waarbij de brandweer moest worden opgeroepen en een ontruiming nodig was. De oefening was zoveel mogelijk geheim gehouden voor de aanwezige BHV-ers (bedrijfshulpverlening). De medewerkers van de afdeling IC wisten dat er een oefening kwam, maar niet de inhoud. Want op deze manier kunnen we zo realistisch mogelijk toetsen of iedereen weet wat te doen en rekening houdt met alle procedures. Natuurlijk bleef de patiëntenzorg op de afdeling IC gewoon doorgaan. Lotus-acteurs en collega’s figureerden als patiënt en als verontruste familieleden.

Kortsluiting in infuuspomp

Het was een levensecht scenario. Op IC Unit 2 breekt om 9:00 uur brand uit in een patiëntenkamer. Een infuuspomp maakt kortsluiting en steekt brandbaar materiaal aan. Vanwege een medicijnkar voor de deur verspreidt de rook zich snel door de gehele unit en gaan meerdere rookmelders af. In de tussentijd heeft een verpleegkundige de brand ontdekt en de handmelder ingedrukt. Met het indrukken van de handmelder komt de brandweer direct met spoed ter plaatse.

De beveiliging gaat samen met BHV-ploegleider 1 naar de plaats van de brand. Zij geven na aankomst door aan de meldkamer dat er daadwerkelijk een brand is. De beveiliger meldt aan de meldkamer dat de BHV gealarmeerd dient te worden. Het actieve BHV-team van het ziekenhuis wordt gealarmeerd. BHV-ploegleider 2 inventariseert en roept de benodigde hulpverlening op. Samen met ploegleider 1 positioneert hij het BHV-team. Ploegleider 2 staat met het BHV-team bij de meldkamer van de afdeling Beveiliging. Hier vandaan volgen de instructies aan het BHV-team. Ze communiceren druk met elkaar via portofoons. De beveiligingsbeambte alarmeert de brandweer met de brandweertelefoon.

Totale ontruiming

De BHV-ploegleider neemt de beslissing om over te gaan tot totale ontruiming van Unit 2. De IC-patiënten moeten worden verplaatst naar de afdeling Recovery op het OK-complex. De brandweer is inmiddels gearriveerd bij IC 2. Ruimten worden gecontroleerd op aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, ramen en deuren gesloten om de toevoer van zuurstof en de verspreiding van rook te voorkomen. De patiënt in de kamer waar de brand is, wordt door de brandweer in veiligheid gebracht. De brandweer start fictief met de bluswerkzaamheden. Sebastiaan Heijman is bevelvoerder Brandweer Rotterdam-Rijnmond van Groene Tuin & Ridderkerk. Hij concludeert: “De BHV van het Maasstad Ziekenhuis en Brandweer Rotterdam zijn een synergie van zorg en paraatheid. Samen staan we garant voor een veilige omgeving, waar zorg en hulp hand in hand gaan.”

Na paar uur zijn de oefeningen voorbij en is Unit 2 van de IC weer volledig opgeruimd. “Het was een goede en zeer realistische oefening waarbij we hebben gezien dat de kennis van het ontruimingsplan bij de medewerkers paraat is en de BHV-ers hun werk uitstekend deden. Er is top gewerkt”, zeggen Serge Veldhuizen en Patrick Molendijk als adviseurs crisisbeheersing & BHV. Teammanager IC Jenneke Planken deelt deze mening.

Direct na afloop is gezamenlijk geëvalueerd. Natuurlijk zijn er een enkele aandachtspuntjes zoals rolduidelijkheid, onderlinge communicatie tussen teams BHV, IC en hulpdiensten, gebruik van portofoons en wanneer de brandweer onder begeleiding van het IC-personeel apparatuur afkoppelt dit in de juiste volgorde moet plaatsvinden.

gepubliceerd op: 19 maart 2024