Wat zijn de ervaringen met LPZ Geboortezorg in de praktijk?

Categorie: Programma Zorgcoördinatie, Regionaal

Eind september is het dashboard ‘Geboortezorg’ in LPZ live gegaan voor de regio Zuidwest-Nederland! Middels dit dashboard zien eerstelijnsverloskundigen in één oogopslag waar er in de regio voor hun cliënt plek is om te bevallen. Daarnaast dient het dashboard als hulpmiddel voor de ziekenhuizen voor het overplaatsen van patiënten. Zij gebruiken het bij acute en complexe situaties als patiënten voor derdelijns zorg worden ingestuurd, maar ook gebruiken de ziekenhuizen het dasboard als zich grote drukte voordoet door bijvoorbeeld onderbezetting, tijdelijke verbouwingen of het RS-virus.

Eerste ervaringen zeer positief!

De eerste ervaringen met het LPZ Geboortezorg dashboard zijn zeer positief! Geboortezorgprofessionals zijn erg tevreden met het dashboard. Zij laten weten dat het dashboard zeer gemakkelijk af te lezen is en dat de real-time beschikbaarheid een grote vooruitgang is op het vorige dashboard. In de afgelopen drukke zomerperiode overlegden geboortezorgprofessionals uit de 10 ziekenhuizen in de regio dagelijks over de beschikbare capaciteit. Door de beschikbaarheid van de real-time informatie is het dagelijks overleg tussen de 10 ziekenhuizen en het geboortecentrum gestopt. Voor alle geboortezorgprofessionals scheelt dit waardevolle tijd. Tevens geeft het dashboard meer rust en duidelijkheid in de regio. Het dashboard is makkelijk te openen, zowel via PC als mobiel. De eerstelijnsverloskundigen laten weten dat het veel tijd scheelt om te zoeken naar een juiste plek en dat er sneller overlegd kan worden met de bevallende vrouw over welk (andere) ziekenhuis de voorkeur heeft. Daarnaast is inzicht in de beschikbaarheid van de neonatologie bedden fijn als je weet dat er ook een plek moet zijn voor de pasgeboren baby.

Nog verder optimaliseren

De komende tijd zal het LPZ Geboortezorg dashboard geoptimaliseerd worden. Zo komt er een mededelingenveld voor korte communicatieberichten vanuit de ziekenhuizen en het geboortecentrum. Daarnaast is er veel belangstelling van andere ROAZ-regio’s om hetzelfde dashboard in hun regio te implementeren. Indien meerdere regio’s het LPZ Geboortezorg dashboard implementeren kan er regio-overstijgend samengewerkt worden om de juiste zorg op de juiste plek voor de patiënt te leveren.

Wil je meer weten over het LPZ Geboortezorg dashboard?

Stuur dan gerust een e-mail naar projectleider Hiske Ernst via capaciteit.geboortezorg@erasmusmc.nl

gepubliceerd op: 28 oktober 2021