AHOY in beeld als mega testlocatie

Categorie: Regionaal

Rotterdam Ahoy wordt misschien één van de zeven XL teststraten die het kabinet wil optuigen in het land. Volgens directeur Jolanda Jansen van het evenementencomplex zijn de gesprekken met de GGD hierover in volle gang. De bedoeling is dat mensen er binnen een paar uur terecht kunnen en de uitslag krijgen.

Minister Hugo de Jonge maakte onlangs bekend dat er zeven extra grote testlocaties komen, waar naast de standaard coronatesten ook sneltesten afgenomen worden. In totaal 10.000 testen per dag. Op die manier wordt niet alleen de testcapaciteit vergroot, maar ook de doorlooptijd verkort. Rotterdam is – naast gemeenten als Amsterdam, Den Haag en Utrecht – één van de steden waarin er een komt.

De xl-teststraat komt onder leiding te staan van oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Jansen wil er ook militairen inzetten voor het testen, in het begin zo’n duizend. De militairen krijgen daar een paar dagen theorie- en praktijkles voor. De overheid zoekt in de tussentijd naar uitzendkrachten die het werk van de militairen na een paar weken kunnen overnemen.

Of de teststraat buiten of in een van de hallen komt is nog onderwerp van gesprek met de GGD en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De teststraat is in eerste instantie bedoeld voor het grootschalig afnemen van de PCR-testen die nu ook worden gebruikt. Op termijn is het de bedoeling ze te vervangen door sneltests.

Bron: PZC en Rijnmond nieuws

gepubliceerd op: 5 november 2020