Afsluiting Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel 

Categorie: Regionaal

Op vrijdag 9 juni om 22.00 uur jl. was het zover. De Haringvlietbrug werd afgesloten voor alle verkeer. Deze afsluiting wordt opgevolgd door de afsluiting van de Heinenoordtunnel tot 1 september a.s.  

Aan deze afsluiting is een maandenlange voorbereiding door alle zorgaanbieders in Zuidwest-Nederland en Midden-West Brabant vooraf gegaan. In een unieke bovenregionale en domein overstijgende samenwerking van NAZB, ROAZ ZWN, GHOR Zuid-Holland Zuid, GHOR Rotterdam-Rijnmond, GHOR Zeeland, GHOR Midden-West Brabant, Rijkswaterstaat en alle zorgaanbieders in het “doelgroepenoverleg Zorg” en “werkgroepen per zorgsector” is de voorbereiding afgerond.  

Om de zorg continuïteit tijdens deze afsluitingen te borgen is een zogenaamd ‘beschermingslagenmodel’ opgezet, met opeenvolgende lagen van maatregelen die de verwachte impact op de zorg zoveel mogelijk moeten tegengaan. In de laatste weken van de voorbereiding is ook de laatste beschermingslaag, een tijdelijke helikoptervoorziening om het restrisico voor hoog-complexe acute zorg te verminderen, voorbereid.  

Omdat de Haringvlietbrug vanwege onderhoud dicht is voor al het verkeer, dus ook voor ambulances, kan de kustweghelikopter ingezet worden. Deze kan in zwaarwegende noodgevallen, zoals een specialistische behandeling die geen enkel uitstel kan hebben, ingezet worden om patiënten te vervoeren van het ene naar het andere ziekenhuis. Lees hier meer over de inzet van de kustwachthelikopter.

gepubliceerd op: 12 juni 2023