Landelijk Platform Kindergeneeskunde

Rotterdam, 20 november 2019 – Website Erasmus MC en Sophia Kinderziekenhuis, Foto: Phil Nijhuis

De kinderafdelingen liggen jaarlijks regelmatig vol door het RS-virus. Tijdens deze drukte zijn verplaatsingen van kinderen naar andere ziekenhuizen nodig om de zorg aan elk kind te kunnen bieden. Het LPZ Kindergeneeskunde ondersteunt hierin door in één oogopslag realtime inzicht te geven in de beschikbare capaciteit van de kinderafdelingen.

Aanleiding

Het snel vinden van een bed in een ander ziekenhuis is belangrijk om tijdig de juiste zorg op de juiste plek te kunnen geven. In de regio Zuidwest-Nederland wordt het verkrijgen van inzicht in elkaars beschikbare capaciteiten en de verplaatsingen regionaal gecoördineerd. Het aanleveren van de beschikbare capaciteiten wordt hier meerdere keren per dag handmatig doorgegeven. Om deze zoektocht en handeling te vereenvoudigen wordt dit proces geautomatiseerd door dit in LPZ onder te brengen.

Het project LPZ Kindergeneeskunde

Afgelopen februari 2022 hebben de kinderartsen vanuit de expertisegroep Kindergeneeskunde in de regio Zuidwest-Nederland goedkeuring gegeven om met LPZ Kindergeneeskunde aan de slag te gaan! Deze goedkeuring betekent dat er regionaal real-time inzicht komt in de beschikbare capaciteiten op de kinderafdelingen in LPZ. Met dit real-time inzicht kan er sneller en gerichter een beschikbare plek regionaal gevonden worden.

Concreet staat op de planning om de verschillende soorten bedden van de kindergeneeskunde in kaart te brengen en deze te voorzien van uniforme definities. Hier ligt voor het project tevens een grote uitdaging, want veel van de bedden op de kinderafdeling zijn voorzien van apparatuur, die niet geregistreerd wordt in een elektronisch patiëntendossier. Deze bedden, met of zonder apparatuur, worden vervolgens door een koppeling tussen het elektronisch patiëntendossier en het LPZ real-time inzichtelijk in het dashboard. Dit gaat gepaard met regionale werkafspraken om de processen in de regio te waarborgen.

Dit project bevindt zich letterlijk nog in de kinderschoenen. Er volgt t.z.t. meer informatie.

Mocht u vragen hebben over dit project neem dan contact op met Daphne van Velzen, via d.vanvelzen@erasmusmc.nl