Uitgelicht

Wanneer bel je de Huisartenpost?

Ruim vier van de tien telefoontjes voor de huisartsenposten hebben eigenlijk geen spoed

Op de huisartsenposten Rijnmond is het nog steeds hartstikke druk. Vaak gebeurt het dat patiënten bellen terwijl er geen sprake is van spoedzorg. Patiënten die hierdoor echt spoedzorg nodig hebben, moeten hierdoor langer wachten. En dat is niet de bedoeling. Wanneer bel je de Huisartsenpost? Denk na of het echt spoed heeft, kijk op thuisarts.nl en vraag jezelf af of het kan wachten tot een telefoontje naar je eigen huisarts. Belangrijk dus dat iedereen weet waar de HAP voor staat.

Het is een landelijk probleem en in Groningen zijn ze begonnen met een oproep in de vorm van een typisch Gronings typetje, zie hier. Regio Rijnmond heeft nu een eigen Rotterdamse uitvoering. Acteur John Buijsman is bereid gevonden een oproep te doen aan alle Rotterdammers, bekijk het filmpje hier of hieronder.


Hard nodig: oefenen voor een ziekenhuisramp

SEH en ok steeds vaker plat door brand of ICT-storing

Ziekenhuizen oefenen op rampen zoals een treinongeluk met een grote toevloed aan slachtoffers. Maar wat als zich een incident binnen de ziekenhuismuren voordoet? SEH-artsen Dennis Barten en Nathalie Peters onderzochten de interne ziekenhuisrampen van de afgelopen twintig jaar en zagen een flinke toename.

ANP/Marcel van Hoorn
Foto: ANP/Marcel van Hoorn

Lees hier het hele artikel in Medisch Contact.


Infectiepreventieweek 2021

Sinds COVID-19 is het nog belangrijker geworden om het belang van goede infectiepreventie onder de aandacht te brengen en vooral dat zo te houden. Infectiepreventie is en blijft van levensbelang!

Daarom organiseert het IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland landelijk en regionaal een infectiepreventieweek van 1 tot en met 5 november.

Doe mee met de infectiepreventieweek 2021: meer informatie en aanmelden via deze link.


CIP Netwerk voor intramurale langdurige zorg

Het IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland werkt aan het opzetten van een regionaal Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) netwerk. Met name binnen de intramurale langdurige zorg is nog niet altijd standaard een deskundige infectiepreventie aanwezig binnen zorginstellingen. Vaak zijn er wel Contactpersonen Infectie Preventie die infectiepreventie binnen de organisatie als aandachtsgebied hebben. Ze starten met een netwerk voor de CIP-ers die werkzaam zijn binnen de langdurige zorg. Contactpersonen Infectie Preventie is één van de functiebeschrijvingen die in dit kader gebruikt worden: ook Hygiëne Kwaliteit Medewerkers (HKM) of aandachtsvelders infectiepreventie zijn van harte welkom in het CIP netwerk.

Wilt u deel uitmaken van dit netwerk? Lees dan hier meer informatie over de geplande bijeenkomsten op 5 en 23 november a.s.

gepubliceerd op: 2 september 2021