Voorbereiden op wat we niet willen, ook in coronatijd

Categorie: Regionaal

Op 30 oktober en 27 november jl. heeft het Franciscus Vlietland een belangrijke stap gezet in het geoefend blijven met chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. De eerste CBRN-training in coronatijd is hierdoor een feit.

Hoe gaat zo’n training/opleiding in zijn werk?

In de ochtend wordt gekeken welke materialen er tot beschikking zijn in het ziekenhuis. Dan volgt een stuk theorie over diverse scenario’s welke je kan tegenkomen. In de middag wordt er dan echt geoefend in beschermende pakken met acteurs/LOTUS-slachtoffers.

Hoe oefen je in coronatijd?

Normaal gesproken oefen je binnen in de ruimte waar je de CBRN-slachtoffers opvangt. Nu in coronatijd heeft het Franciscus Vlietland ervoor gekozen dit voor een groot deel buiten te doen. Iedereen heeft een mondkapje op, ook in de buitenlucht en houdt 1,5 meter afstand.

Hoe vaak wordt er getraind met externe trainingsbureau’s?

Dit is afhankelijk van het ziekenhuis. Het Franciscus Vlietland heeft gekozen voor twee vrijdagen om te oefenen op situaties met CBRN-stoffen

Coronacrisis of niet; trainen blijft mogelijk!

Met wat aanpassingen kan men gelukkig ook in coronatijd in een veilige omgeving procedures blijven opleiden, trainen en oefenen.

gepubliceerd op: 1 december 2020