Volop oefenen in de regio; met chaos in de eerste 45 minuten

Categorie: Regionaal

Minor medisch studenten

Sinds een aantal jaren worden medische studenten in de gelegenheid gesteld om zich in te schrijven voor een minor ‘rampen en crisisbeheersing’. Het is een goed teken dat elk jaar de beschikbare plekken snel zijn volgeboekt. Ook dit jaar konden we gelukkig weer een dergelijke sessie doen met behulp van het vertrouwde ETS.

Zo kregen de studenten begin september een fictief ziekenhuis voor ogen waarbij er in de buurt een grootschalig incident met twee treinen had plaatsgevonden. Er kwamen in het scenario zeer veel zelfverwijzers naar het ziekenhuis toe voor medische hulp. En om toerbeurt konden en mochten de studenten de SEH, IC en OK bestieren. Dilemma’s en knelpunten werden door de ETS trainers ingebracht wat regelmatig tot hilarische situaties leidde.

Aan het einde was de algemene stemming dat er veel geleerd en gelachen was en de deelnemers een beter beeld hadden gekregen van ‘opgeschaalde zorg’. En daar was het nou net om te doen.

ETS-oefeningen bij RAV Zuid-Holland Zuid

Inmiddels zijn de eerste twee ETS-oefeningen bij de RAV ZHZ alweer achter de rug. Hier krijgen de collega’s van de RAV de gehele dag diverse scenario’s voor de kiezen. Daarbij gaat het dan vooral om het inzicht tot opschalen, sturing geven aan de andere collega’s en het overzicht bewaren. Het gaat steeds om de eerst 45 minuten die vaak de meeste chaos kent. Natuurlijk kunnen we niet veel uitweiden over de scenario’s aangezien er nog behoorlijk wat collega’s deze training gaan volgen. Maar we kunnen wel verklappen dat deze ETS-oefeningen tot nu toe met zeer mooie cijfers wordt afgesloten.

ETS oefeningen bij RAV Rotterdam-Rijnmond

Ook in het Rotterdamse zijn de oefeningen weer begonnen. Hier maakt ETS deel uit van het middagprogramma. In de ochtend krijgen de deelnemers veel informatie over ‘opgeschaalde zorg’, portofoongebruik, triage en er komt een tabletop aan bod waarbij het vooral gaat om communicatie, opstelplaats, triage en het overzicht bewaren. De tijd vliegt voorbij op zo’n dag en wordt unaniem door de deelnemers als zeer nuttig ervaren. Zoals een deelnemer zei: “Mocht mij dit morgen overkomen dan sta ik nu wel wat zekerder in mijn schoenen”. En daar zijn wij het roerend mee eens!

Opleiding tot ETS-instructeur

Op donderdag 28 en vrijdag 29 september 2022 was het dan eindelijk zover! Na jaren vertraging door COVID was er eindelijk de mogelijkheid tot het opleiden van nieuwe ETS-instructeurs. Maar liefst zestien deelnemers werden twee volle dagen (zelfs tot ’s avonds laat) ondergedompeld in het ETS-programma. Deelnemers kwamen uit Zeeland, Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond. Ziekenhuizen, RAV en de GHOR waren zeer goed vertegenwoordigd. Wij heten deze nieuwe collega’s nogmaals van harte welkom! Samen met deze nieuwe collega’s blijven we komende jaren ETS oefeningen organiseren voor zowel ambulancediensten, ziekenhuizen alsmede huisartsenposten.

gepubliceerd op: 3 oktober 2022