Verloskundigenpost Franciscus Vlietland geopend

Categorie: Regionaal

Op 17 april is in Franciscus Vlietland de 1e verloskundigenpost van Nederland geopend. De verloskundigenpost is een uniek concept in Nederland. Hier kunnen zwangere vrouwen en kraamvrouwen dicht bij huis terecht die door hun eigen verloskundige worden doorverwezen voor een beoordeling of aanvullende diagnostiek bij spoedklachten. Denk aan bloedverlies of minder leven voelen. Zij hoeven dan niet direct naar het ziekenhuis. In de verloskundigenpost zijn eerstelijns verloskundigen uit de regio Nieuwe Waterweg Noord werkzaam. De verloskundigenpost is een samenwerking tussen de verloskundigen coöperatie Verve, Stichting Geboorteketen en Franciscus Gasthuis & Vlietland. De nieuwe verloskundigenpost is gevestigd in het ziekenhuis, maar maakt geen onderdeel uit van de ziekenhuiszorg. De verloskundigenpost is te vergelijken met een huisartsenpost: er wordt 1e lijns zorg verleend waarbij er waar nodig snel en laagdrempelig contact is met de dienstdoende gynaecoloog. 

Werkwijze 

De 1e lijns verloskundigen uit de regio (Nieuwe Waterweg Noord) verwijzen zwangeren en kraamvrouwen na triage. Uit deze triage blijkt of een zorgvraag past op de verloskundigenpost of een acute zorgvraag is die direct naar de klinische setting moet worden doorverwezen. Bij een acute zorgvraag wordt de zwangere of kraamvrouw in principe naar Franciscus Gasthuis verwezen 
(of desgewenst een andere kliniek) waar een klinische afdeling verloskunde is. 

Locatie en bereikbaarheid 

De verloskundigenpost is 24 uur per dag op afspraak geopend en gevestigd in het oude verloskamercomplex van Franciscus Vlietland: 2e etage Lift C, over de loopbrug naar 2.01. In de nabije toekomst zal deze post onderdeel uitmaken van het nieuw te bouwen spoedplein op Franciscus Vlietland. 

gepubliceerd op: 9 mei 2023