Verdere implementatie van LPZ beddencapaciteit

Categorie: Programma Zorgcoördinatie, Regionaal

De kick-off implementatie LPZ beddencapaciteit is afgelopen week geweest en sindsdien zijn de ziekenhuizen in onze regio gestart met de verdere implementatie van LPZ beddencapaciteit. Het doel om zo met elkaar inzicht te krijgen in de beschikbare beddencapaciteit per ziekenhuis en zo sneller beschikbare bedden te vinden, komt weer een stap dichterbij. Een hele uitdaging waarbij onder andere de techniek (ICT) en beddenlabels in HiX (specialismen, IC-kliniek COVID/non-COVID) goed ingericht moeten worden.

Succesfactoren: techniek en samenwerking

De technische kant is de helft van het succes naar aanloop van LPZ beddencapaciteit. De andere kant is de goede samenwerking tussen de ziekenhuizen. Met doordachte werkafspraken, heldere beddenlabels en definities, die na veel overleg op papier zijn afgetikt. De praktijk zal de komende tijd uitwijzen in hoeverre deze volstaan of eventueel moeten worden aangevuld. Waarbij onder andere beddencoördinatoren en medische staven hun ervaringen kunnen delen.

Schaduwdraaien

Richting de livegang staan wij klaar om de implementatiecoördinatoren van de ziekenhuizen te ondersteunen waar nodig. Zodat de hele regio op korte termijn goed is aangesloten op LPZ beddencapaciteit. Deze week start het Erasmus MC al met schaduwdraaien. Dit is een proces waarbij de gegevens in LPZ beddencapacteit worden vergeleken met de gegevens die de ziekenhuizen nu 3x per dag aanleveren aan het RCPS ZWN. Tot we eventuele verschillen in data hebben verklaard (en opgelost) blijft de data van ziekenhuizen ook afgeschermd. Pas wanneer de data klopt en ziekenhuizen zich kunnen vinden in deze nieuwe manier van werken, maken we met elkaar de stap naar volledig inzicht in elkaars beddencapaciteit. Een unieke samenwerking binnen Nederland!

Komende periode bepalend of LPZ beddencapacteit een succes is

Met elkaar zijn we dus hard op weg om deze mooie en belangrijke stap naar een gedeelde capaciteiteninzicht te realiseren. De komende periode moet blijken of de LPZ beddencapaciteit pilot een succes is. En als alle ziekenhuizen erachter staan en de lichten op groen staan, dan is het zeer waarschijnlijk dat Nederland hierin volgt. Tijdens de COVID-19 crisis kan dat ook een grote bijdrage bieden in de zoektocht naar beschikbare beddencapaciteit. Zo zorgen we met elkaar voor de juiste zorg op de juiste plek.

Betrokken ziekenhuizen

Erasmus MC, Maasstad, Van Weel Bethesda, Albert Schweitzer, Admiraal de Ruyter, Rivas, IJsselland, Franciscus Gasthuis en Vlietland, Ikazia, ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen

gepubliceerd op: 5 november 2020