Spoed? Rij maar naar een ander ziekenhuis

Categorie: Landelijk

Bron NRC: Liza van Lonkhuyzen & Colette Molijn – 11 juni 2019

Acute zorg Ziekenhuizen reguleren drukte op spoedafdelingen met ‘patiëntenstops’. Maar is dat nog aanvaardbaar als het duizenden keren per jaar gebeurt?

Op de gang van de spoedeisende hulp ligt een patiënt op een brancard, ambulancepersoneel aan zijn zijde. Ze wachten. Alle behandelkamers zijn bezet. En dan wachten er al vijftien mensen tot elders in het ziekenhuis een bed voor hen is gevonden. Zo beschrijft Michiel Gorzeman, hoofd van de unit Spoedzorg van het OLVG in Amsterdam, het moment dat hij een time-out inlast. „Tegen het ambulanceteam zeggen we dan: rij door naar een ander ziekenhuis als dat kan.”

Dit soort ‘stops’ worden steeds vaker geregistreerd. Alleen al in Noord-Holland en Flevoland waren er vorig jaar 5.600, gemiddeld vijftien stops per dag. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in 2015. En toen al schreven Amsterdamse traumachirurgen en spoedeisendehulpartsen een brandbrief over die stops. „De rek is eruit”, stelden ze. „Tot nu toe is het steeds goed afgelopen, maar als er niets verandert, gaat het een keer mis.”

Lees hier verder.

gepubliceerd op: 14 juni 2019