Inzet Lifeliner 5 ambulancehelikopter gestopt

Nu het aantal COVID-patiënten afneemt is bovenregionaal IC-vervoer per helikopter niet meer nodig. Het team was nog tot vrijdag 11 juni oproepbaar. De Lifeliner 5 was sinds 24 maart 2020 in bedrijf voor bovenregionale patiëntverplaatsingen. Zo zijn in totaal 204 IC-patiënten verplaatst, waarmee het team het grootste aantal IC-transporten door de lucht heeft gedaan van Europa.

Geert-Jan van Geffen – medisch coördinator MMT

“De waarde van helikoptertransport voor vervoer van patiënten over lange afstand heeft zich in de afgelopen tijd zeker bewezen. Door de tijdwinst ten opzichte van het wegvervoer konden we met de Lifeliner 5 meerdere patiënten per dag over grote afstand vervoeren.”

Van Geffen is trots op het gehele team: “Met extra inzet van zowel piloten, verpleegkundigen als artsen kon deze vliegoperatie op korte termijn worden uitgevoerd. Op veilige wijze én onder uitdagende omstandigheden, zoals relatief beperkte ruimte, onaangename beschermende kleding met helm en maskers en lastige communicatie via de microfoon. Ik ben er trots op dat we alle patiënten veilig konden vervoeren, zonder besmetting van teamleden of noemenswaardige complicaties.”

De feiten op een rij:

  • Inzet eerste golf: 24 maart 2020 – 20 mei 2020
  • Inzet tweede golf: 19 oktober – 11 juni
  • In totaal 204 vluchten, waarvan 20 patiënten naar Duitsland en 11 patiënten weer terug naar Nederland
  • 32.000 km totaal gevlogen met patiënt aan boord
  • Gemiddelde afstand per vlucht: 155 km

gepubliceerd op: 28 juni 2021