‘Ik ben een ramp’

‘Ik ben een ramp’. Met die boodschap op een knalgeel t-shirt stapte Nathan Waller de afgelopen weken onverwacht binnen bij diverse SEH’s in de regio.

Grote impact

Het doel hiervan was om bewustwording te creëren voor het feit dat een groot incident met veel slachtoffers een grote impact kan hebben op een ziekenhuis, zeker als je als medewerker niet (meer) weet wat je dan moet doen. Als je als ziekenhuis ook nog eens in de buurt van het incident staat en veel slachtoffers zélf op zoek gaan naar medische hulp, komen ze ook nog eens onaangekondigd.

Gelijk in de actie-modus

Zo werden op een luchtige manier allerlei vragen gesteld, beantwoord en tips gegeven. Mooi was om te zien dat er vaak direct actie werd ondernomen door de collega’s van de SEH. “Waar staat ook alweer onze ‘Rampenmap’?”. “Wie weet waar het METHANE-formulier ligt”? Ook kwamen bijvoorbeeld op- en afschaling aan de orde.

Ook die bewustwording onverwacht meemaken?

Kortom, iedereen was weer even bewust van de mogelijkheid dat zo’n groot incident opeens voor je deur staat. Onaangekondigd. En dan niet in zo’n geel t-shirt natuurlijk. Misschien een idee om dit frequenter te oefenen en dan weer onverwachts? Laat het ons weten via OTO@erasmusmc.nl.

gepubliceerd op: 1 september 2022