Herstart pilot Zorgcoördinatiecentrum Rotterdam-Rijnmond (ZCC)

Sinds 4 december is de pilot weer met volle kracht van start, na eerder kort te zijn gesloten in verband met bezettingsproblematiek bij deelnemende organisaties. Ditmaal opent het ZCC RR haar deuren op de Meldkamer Ambulancezorg (MKA). Dit was bij aanvang van de pilot ook het plan maar kon toen door omstandigheden niet plaatsvinden.  Dat de deelnemers nu wel gezamenlijk op de MKA zitten is daarom een prachtige stap die weer nieuwe kansen en ontwikkelingen met zich meebrengt. De lijnen binnen de keten worden hierdoor letterlijk en figuurlijk korter.

In de afgelopen periode zijn zorgpaden ontwikkeld en geïmplementeerd tussen de huisartsenposten (HAP) en de acute VVT.  Zo wordt het onder andere duidelijk bij welke ingangsklachten de HAP voortaan de acute VVT kan inschakelen. Op deze manier krijgen de medewerkers op het ZCC meer perspectief om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen. En dit zien we terug in de praktijk, waar de eerste inzetten al hebben plaatsgevonden. Daarnaast werken we nog aan zorgpaden tussen de MKA en HAP-VVT-GGZ.

Vanaf de herstart zijn CuraMare en Careyn (acute VVT) aangesloten op de pilot, waardoor de acute VVT op de Zuid-Hollandse eilanden nu ook geborgd is. De komende tijd ervaren de deelnemende partijen hoe de samenwerking op en binnen het ZCC bevalt. De eerste signalen zijn positief en zowel het tempo als de ontwikkeling zit er goed in. Op naar meer #Juiste Zorg op de Juiste Plek.

gepubliceerd op: 13 december 2021