ELO…? Was dat niet zo’n funky bandje uit de jaren ’80…?

Het is natuurlijk een generatie-onderscheidende vraag. De Golden Oldies onder ons  kennen ze nog wel, nummers als ‘Mr. Blue Sky’ en ‘Don’t Bring Me Down’ van the Electric Light Orchestra, oftewel ELO. Als je die muziek niet kent dan weet je ongetwijfeld wél dat ‘ELO’ staat voor Elektronische Leer Omgeving, iets waar leerlingen en studenten ongeveer vanaf het jaar 2000 vertrouwd mee zijn geraakt. En een belangrijke ontwikkeling voor onze regio is nu dat het Traumacentrum sinds 1 december ook beschikt over een werkende ELO!

Slim en flexibel opleiden

Ook in de acute en opgeschaalde zorg bieden organisaties hun personeel graag de mogelijkheid zichzelf slim en flexibel op te leiden. Precies die informatie tot je nemen die je nodig hebt om vakbekwaamheid te worden en blijven, op het moment dat het jou als professional uitkomt. Daarom zijn e-learning modules niet meer weg te denken uit de zorg. Een ELO is hét platform waar je dit soort leeractiviteiten centraal aan kunt bieden. Als aanvulling op wat ketenpartners zelf organiseren, gaat het Traumacentrum het aanbod van OTO-activiteiten via haar ELO in 2022 verder uitbreiden. De platforms van de netwerkorganisaties AZNN (Groningen) en NAZL (Limburg) laten wat dat betreft zien wat mogelijk is: een aanbod van tientallen opleidingen voor de acute en opgeschaalde zorg en meer dan tweeduizend geregistreerde gebruikers!

Meerdere mogelijkheden

De ELO biedt overigens meer dan alleen opleidingen. Zo kan het platform gebruikt worden om project- en werkgroepen te ondersteunen, als bibliotheek om belangrijke (kennis)documenten te delen en – en daar zijn wij nog het meest nieuwsgierig naar – om het proces rond het aanvragen en verantwoorden van de OTO-gelden te stroomlijnen. Het NAZB (Brabant) heeft hiervoor een speciale module ontwikkeld. Zo kunnen ketenpartners veel makkelijker hun plannen en aanvragen indienen en kunnen investeringen beter gevolgd en gerapporteerd worden. Dit scheelt veel tijd, zorgt voor minder misverstanden en geeft beter inzicht waar gelden voor aangevraagd en uitgegeven worden. Wij gaan met onze partners in 2022 uitproberen hoe het werkt.

Eerste module is online!

Voor wat betreft de e-learning activiteiten, de eerste module is online. Het NAZB (Brabant) heeft in samenwerking met Hazolutions een e-learning over CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch of Nucleair) voor ziekenhuizen ontwikkeld. Deze theorieopleiding is op verschillende niveaus te volgen: baliemedewerker, SEH-arts en -verpleegkundige, en CBRN-aandachtsfunctionaris. Wil jij net als het ADRZ en Maasstad ziekenhuis verkennen wat deze module voor jouw organisatie kan betekenen en hoe je haar kunt koppelen aan een opleiding voor je eigen praktijk? Laat het ons weten. Er zijn verschillende instellingen die er al ervaring mee hebben!

Samen delen

Voor de liefhebbers: de ELO van het Traumacentrum ZWN draait op het platform Moodle, net als de ELO’s van het NAZB (Brabant), NAZrZ (Zwolle), AZNN (Groningen) en AZO (Nijmegen). Wij werken met elkaar samen om OTO-activiteiten die met OTO-gelden ontwikkeld zijn, zoveel mogelijk te delen en via onze platforms beschikbaar te stellen. Er wordt ook gedacht aan het inrichten van een centraal beheerde database met modules waar (netwerk)organisaties hun eigen portaal voor in kunnen zetten. Zo beschikken de aangesloten organisaties altijd over de meeste recente modules en wordt het beheer achter de schermen efficiënt en betrouwbaar uitgevoerd.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en het aanbod van de ELO, neem dan contact met ons op. Je kunt ons mailen op oto@erasmus.nl. Het secretariaat maakt dan graag een afspraak om hierover door te praten.

Het ELO-team: Ellen Jordaan, Suzanne Klomp en Paul Engel.

Afbeeldingcredits: Vinyl Records and Album Cover Gallery

gepubliceerd op: 13 december 2021