Een nieuwe passagier in de traumahelikopter: de hart-long-machine

Nederlandse reanimatiezorg behoort tot één van de beste van de wereld met een overlevingspercentage van rond de 24%. De goede overleving geldt eigenlijk alleen maar als het hart weer snel op gang komt. Onder andere ook uit Nederlands onderzoek blijkt dat 90% van alle overlevers een reanimatieduur korter dan 15 minuten hebben. Anders gezegd: als de reanimatie langer dan 15 minuten duurt, zakt de overleving onder de 10%.

Het Erasmus MC heeft inmiddels ruime ervaring om bij patiënten die geen eigen hartactie krijgen, tijdens de reanimatie een hart-long-machine op de SEH te plaatsen. Op deze manier overleeft 25%-29% van de patiënten, terwijl ze langer dan 1 uur gereanimeerd worden. De maximale reanimatieduur waarop er nog wordt begonnen aan de procedure is 60 minuten.

Figuur 1: De 11 centra die hart-long-machine bieden tijdens reanimatie. Alleen patiënten die een stilstand krijgen binnen de cirkels zijn binnen een uur in het ziekenhuis en komen dus in aanmerking voor deze hart-long-machine.

Een aanzienlijk deel van de patiënten komen later dan 60 minuten reanimatie op de SEH en krijgen dus geen hart-long machine. Dat betekent dat maar een klein deel van de patiënten in Zuid-West Nederland in aanmerking komt. De overleving zou nog verder verbeterd kunnen worden als patiënten eerder aan de hart-long machine zouden komen, dus eerder in het ziekenhuis zouden komen.

Hart-long-machine mee in traumahelikopter

Vanaf 21 januari start het MMT (Mobiel Medisch Team) met een proef om de hart-long machine standaard mee te nemen in de helikopter. De helikopter kan in kortere tijd veel grotere afstanden af leggen. In grote delen van Nederland zijn de 4 trauma heli’s binnen 20 minuten ter plaatse (grote rode cirkels). De MMT-artsen kunnen dan meteen beginnen met het aansluiten van de hart-long machine. We hopen dan dat patiënten al binnen 30 tot 35 minuten aan de hart-long-machine liggen (in plaats van 70 minuten nu). Patiënten gaan dan met de MMT-arts naar het dichtbijzijnde ziekenhuis waar zorg met de hart-long-machine wordt geleverd

Figuur 2: De 4 trauma heli’s en het 20 minuten bereik van de helikopter overdag. Zo kan heel Nederland de beschikking hebben over een  aangesloten hart-long-machine tijdens reanimatie binnen 35 minuten.

Training

Het succes van het project valt en staat met training. Het hele team in inmiddels succesvol getraind en kan nu op de raarste plaatsen deze hart-long-machine inbrengen. Over een half jaar wordt het MMT van Nijmegen getraind. Overanderhalf jaar zijn alle Nederlandse MMT’s getraind en heeft Nederland de wereldwijde primeur om een landelijk dekkend netwerk te hebben voor het inbrengen van hart-long-machines tijdens reanimatie.

Meer weten?

Kijk dan op: www.onscenetrial.com

gepubliceerd op: 18 januari 2022