DOTO: samen koers bepalen

Hoe bereid je jezelf en de keten voor op het leveren van opgeschaalde zorg als…

  • Je een team hebt met 6,5 FTE aan openstaande vacatures en je organisatie draait op gedetacheerden die binnen een jaar weer weg zijn?
  • Het uiteindelijk gaat om een grote groep professionals waarvan je er maar een handjevol kunt laten oefenen?
  • …en iedereen ondertussen tot over zijn oren met COVID-19 bezig is?

Dit is de uitdaging van het DOTO-project: Doorontwikkelen OTO-activiteiten.

Samen koers bepalen

In de afgelopen maanden haalden wij de wensen en ideeën van de ketenpartners op en vergeleken wij deze met ontwikkelingen in andere ROAZ-regio’s. Het resultaat legden wij in een tweetal interactieve digitale bijeenkomsten aan de ketenpartners voor, om vervolgens samen met hen van een ‘long-list’ tot een behapbare ‘short-list’ van mogelijke door te ontwikkelen OTO-activiteiten te komen. Samen koers bepalen dus.

Wat staat er op de wensenlijst?

Het nog slimmer samenwerken met ETS staat in ieder geval hoog op het wensenlijstje. Net als het idee om een poule op te zetten voor instructeurs en waarnemers, zodat partners nog beter gebruik kunnen maken van elkaars deskundigheid. Wat ook breed gedragen wordt, is het idee om een toegankelijke, prikkelende en flexibele basismodule te ontwikkelen rond de opgeschaalde zorg. Iets wat laat zien wat de impact van een ramp of een crisis kan zijn op de keten. Of je nu POH-er bent bij een huisartsenpraktijk, verpleegkundige op de SEH of teammanager bij een verpleeghuis. Wie weet beschikken wij eind volgend jaar over een serie podcasts waarin ervaren collega’s duidelijk maken wat het betekent om onder crisisomstandigheden te werken – want velen hebben nog geen idee waar zoiets als ‘ZiROP’ nu eigenlijk voor staat.

Afstemming met andere ROAZ-regio’s

De behoeften van onze regio zijn niet uniek. Daarom stemmen we de wensen van Zuidwest-Nederland af met de andere ROAZ-regio’s. Zo kijken we wat bruikbaar is en maken we samen slimme combinaties. In Limburg ontwikkelde men bijvoorbeeld al een geaccrediteerde post-hbo leergang voor de rol van de crisiscoördinator en dankzij Brabant beschikken wij over een e-learning over CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch of Nucleair) in ziekenhuizen.

Uiteindelijk willen wij drie eigen producten kiezen die we in de loop van 2022 met ketenpartners en aanbieders concreet realiseren. Als COVID-19 het toestaat dan richten wij begin 2022 werkgroepjes op om de opdrachten en programma’s-van-eisen voor deze producten uit te werken.

Wil je meepraten?

Wil je meepraten over deze DOTO-ontwikkelingen, laat het ons weten! Mail naar oto@erasmusmc.nl. Het secretariaat maakt dan graag een afspraak om hierover door te praten.


Het DOTO-team

Gerda Rodenburg, Nathan Waller, Ellen Jordaan, Suzanne Klomp en Paul Engel


gepubliceerd op: 13 december 2021