Daling instroom door vaccinatie-effect, 100 IC-bedden minder per week

Voor de derde week op rij zien we een forse daling van de instroom van COVID-patiënten in de ziekenhuizen. Dat komt voornamelijk door het effect van de vaccinaties. Deze zorgen voor een grote daling in de instroom van 60-79 jarigen. Ook onder de 50 jaar zien we een daling, waarschijnlijk doordat (een groot deel van) deze groep COVID al heeft doorgemaakt. We onderzoeken dit verder en komen er volgende week op terug.

Volgens de prognoses zet deze daling de komende weken door met gemiddeld 100 IC-bedden per week. Als we deze lijn doortrekken, liggen er vanaf juli minder dan 150 COVID-patiënten op de IC. Voor de kliniek verwachten we een vergelijkbaar beeld. Maandag 31 mei liggen er voor het eerst sinds 11 oktober 2020 minder dan 1.000 patiënten in de kliniek. Het einde van de derde COVID-golf lijkt nu dus echt in zicht.

De cijfers van het RCPS laten zien dat er verschillen in COVID-druk zijn tussen de regio’s. Dat komt door de regionale verschillen in instroom van COVID-patiënten, een tekort aan personeel, de verschillen in ruimte op de IC-afdelingen en de wachtlijsten van de inhaalzorg. Het blijft belangrijk dat het RCPS de komende tijd COVID-patiënten landelijk blijft spreiden. Daarmee zorgen we ook voor een gelijke uitgangspositie voor de inhaalzorg.

gepubliceerd op: 3 juni 2021