Agressie! Moet ik hier nou aangifte van doen?

In vervolg op de in mei gelanceerde pilotaanpak voor aangifte tegen agressie en geweld in de zorg tijdens corona, zijn er nu ook vijf korte films uitgebracht. Deze film zijn gemaakt in opdracht van het ROAZ Zuidwest-Nederland om de gesprekken over hoe om te gaan met agressie in de zorg te stimuleren. De films zijn verspreid binnen zorginstellingen in de regio voor intern gebruik. De pilotaanpak voor aangifte loopt overigens nog steeds, maak er gebruik van!

Waar trek jij de grens?

In de korte films komen onderwerpen aan bod zoals:

  • het bedreigen van een telefoniste door een minderjarige;
  • onacceptabel gedrag door een vervelend persoon aan de balie;
  • een situatie waarbij een mogelijk met corona besmette patiënt een behandelaar expres in het gezicht hoest;
  • een drugsgebruiker met waanideeën waarbij een GGZ-zorgmedewerker een klap in het gezicht moet incasseren;
  • en een familielid dat verdere behandeling van een terminale patiënt afdwingt door middel van bedreiging.

Naast de korte films is bij elke film een nawoord opgenomen met bekenden uit de regio zoals Ernst Kuipers van het Erasmus MC, Albert van Wijk van het IJssellandziekenhuis, Hoofdofficier van Justitie regio Rotterdam Hugo Hillenaar en LHV-kring voorzitter regio Rotterdam Henk Hoogervorst. Het nawoord wordt gebruikt om de films en het gesprek erover nog extra kracht bij te zetten. Waar trek jij de grens? Want het meisje van vijftien dat bedreigingen uit aan de telefoon en daarmee echt een grens over gaat is géén acceptabel gedrag.

Weet jij van je collega’s hoe zij met agressie omgaan?

Het samen bespreken van agressie is belangrijk. Om beter te kunnen reageren, om agressie incidenten te verwerken, om een gezamenlijke lijn te kunnen trekken en om duidelijk te maken dat zorgmedewerkers er niet alleen voor staan. Want agressie in de zorg is ongewenst, niet normaal en hoort er nooit ‘gewoon bij’. Agressie is nóóit acceptabel. Praat erover met je teamgenoten én je werkgever. Onderneem samen actie. Deze korte films dragen bij om de discussie hierover op gang te helpen.

Welke acties kan je dan nemen?

Het als team bespreken van de aanpak van agressie is een belangrijke stap. Helaas kan agressie soms niet voorkomen worden. Ook dan is actie mogelijk! Denk aan het doen van aangifte. Binnen de regio’s Rotterdam en Zuid-Holland Zuid loopt hiervoor een pilot voor een snelle en makkelijke aangifte van zogenaamde ‘VPT’ incidenten (Veilige Publieke Taak). Wat is snel? Het uitgangspunt is dat de aangifte binnen 24 uur op papier staat. Wat is makkelijk? Dat is door ondersteuning vanuit de werkgever (door kwaliteitsmedewerkers die voor deze pilot geïnformeerd zijn) en door de mogelijkheid van telefonisch aangifte doen. Bij geen aangifte is het maken van een melding bij de politie óók een optie.

Meer weten? Even niet meer duidelijk hoe de pilot ook alweer werkte?

Mail dan naar roaz@erasmusmc.nl.

gepubliceerd op: 30 november 2021